Safety and mobility for all Renault

Безопасност и мобилност за всички
международна програма на Renault


УЧЕНИЦИ СТАВАТ ДИЗАЙНЕРИ НА ПРЕДПАЗЕН КОЛАН ЗА RENAULT

Renault България обяви старт на осмото издание на конкурса за детска рисунка „Пътят и аз“ по глобалната програма на Renault „Безопасност и мобилност за всички“.

Тази година в регламента на конкурса има изменения във връзка с новата задача за малките художници и новите партньори в проекта. Партньoр на програмата отново е Министерството на образованието. Новите партньори са Зоологическа градина – София и екипът, реализирал филма „Лили рибката“.

Според новия регламент всички рисунки трябва да бъдат подготвени от отбори от 2 деца, които заедно обсъждат и реализират идеята си.

За атрактивните високотехнологични и творчески награди ще се борят ученици от първи до пети клас, преминали обучение по програмата за пътна безопасност и опазване на околната среда от всички български училища. В предходното издание на конкурса се включиха близо 1800 деца от 71 училища в 140 населени места, които се състезаваха с над 600 рисунки.

Най-малките ученици в първи и втори клас ще рисуват по темата „Електромобилът и джунглата“. Темата е вдъхновена от партньорството със Зоологическата градина - София, която тази година чества своята 130-а годишнина. Децата ще трябва да представят визията си за екологично чистите, задвижвани от електричество, превозни средства, които помагат за опазването на природата и съжителстват в хармония с животните.

Темата за възрастовата група III-V клас е „Коланът на моята спортна кола“.

Децата ще трябва да се превърнат в дизайнери на предпазни колани за автомобили Renault.

Renault България обяви неотдавна инициатива за превръщането на предпазния колан в моден аксесоар, за да мотивира повече шофьори да използват животоспасяващото средство. Проектът “VIVE” e роден от мрачната статистика, според която България е на първо място по смъртност на пътя в Европейския съюз, а между 200 и 300 души загиват годишно, защото са били без предпазен колан.

Компанията вече пусна на пазара първите три дизайна. Детският дизайн е дело на екипа, създал филма „Лили рибката“. Продуцентът и режисьор на филма Явор Григоров ще бъде член на журито, което ще избере победителите. Другите членове на журито са представители на Renault България, МОН, Зоологическа градина – София и V+O Communication.


Победителите в двете категории ще получат страхотни награди. При най-малките голямата награда е конзола за компютърни игри. Спечелилите второ място ще получат 3D магически молив, а бронзовите медалисти – робот с изкуствен интелект.

В другата възрастова група най-добрите дизайнери ще се радват на истинско признание – дизайнът им ще бъде въведен в производство. Предметната награда за тях е дрон. За второ място наградата е смарт часовник, а за трето – VR очила.

И тази година мотивация за участие в конкурса ще създава изложбата на колела „Пътят и аз“. Експозицията от рисунки на победителите от предходното издание на конкурса ще посети 20 училища в 20 града в страната в рамките на 3 месеца..


Програмата в България е част от глобалната програма на Renault, която от старта си през 2000 г. е обхванала над 14 млн. ученици в повече от 35 страни по света. Така Renault дава своя принос за намаляване броя на пътните инциденти и за повишаване информираността на учениците за влиянието на човешката дейност върху природата.


РЕГЛАМЕНТ

РЕГЛАМЕНТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА
„ПЪТЯТ И АЗ“
ПО ГЛОБАЛНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА
НА RENAULT
„БЕЗОПАСНОСТ И МОБИЛНОСТ ЗА ВСИЧКИ“


I. ПРАВО НА УЧАСТИЕ

Право да участват в конкурса за детска рисунка „Пътят и аз“ имат всички ученици в България от училища, регистрирани в сайта www.safetyforall-bg.com, от I до V-и клас включително.

Не се допускат до участие отбори от Школи по изобразително изкуство, детски градини и др.

Ще бъдат декласирани рисунки, които са от 1 ученик, а не от отбор.

II. ТЕМИ

Тема I за учениците от I и II клас: "Електромобилът и джунглата“

Децата трябва да представят визията си за екологично чистите, задвижвани от електричество превозни средства, които помагат за опазването на природата и съжителстват в хармония с животните.

Тема II за учениците от III до V клас: "Предпазният колан за моята спортна кола"

Малките художници трябва да се превъплътят в дизайнери и да представят проект за дизайн на предпазен колан за спортен автомобил. Колан, който спасява живот. Най-добрият дизайн ще се въведе в производство.

III. ТАКТИКА

Във всяка възрастова група учениците сформират отбори от по 2 души. Заедно създават идеята. След това пресъздават идеята си в детска рисунка.

IV. ИЗИСКВАНИЯ

 • Рисунките трябва да са в размер А3 или А4.
 • Материалите са по избор на учениците: моливи, пастели, водни бои, темперни бои, маслени бои и др.

V. ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ АТРИБУТИ

На гърба на всяка рисунка се залепва така, че да не се повреди рисунката етикет със следната информация:

 • 1/ ТЕМА (I или II)
 • 2/ НАЗВАНИЕ НА РИСУНКАТА:
 • 3/ АВТОРИ:
 • 2/ НАЗВАНИЕ НА РИСУНКАТА:
  1. име, презиме, фамилия, възраст
  2. име, презиме, фамилия, възраст
 • 4/ УЧЕНИЦИ ОТ: (Училище, град, клас)
 • 5/ ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ: (на класен ръководител/ учител по изобразително изкуство)
 • 6/ E-MAIL ЗА КОНТАКТ: (на класен ръководител/ учител по изобразително изкуство)

VI. СРОКОВЕ

СРОК ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА УЧИЛИЩАТА: 15.10.2018 - 29.03.2019 г.

СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА РИСУНКИ: 25 април 2019 г.

VII. ИЗПРАЩАНЕ

Рисунките трябва да бъдат изпратени в пощенски пликове на адрес: V+O Communication, София, 1680, бул. „България“ 102, корпус Б, ет. 5, оф. 60 С надпис „За конкурса „Пътят и аз“ на Renault България“

VIII. ЖУРИ

 • 1/ Представител на Renault България
 • 2/ Представител на МОН
 • 3/ Представител на Зоологическата градина – София
 • 4/ Ясен Григоров, режисьор, сценарист и продуцент на филма „Лили Рибката“
 • 5/ Представител на V+O Communication

IX.КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

Креативност и оригиналност на идеята; Съответствие с темата на конкурса.

НАГРАЖДАВАНЕ: МАЙ 2019 Г.

Избират се рисунки, класирани на първо, второ и трето място в двете възрастови групи. Всяко дете, участник в отбор, автор на рисунка-победител, получава на церемония по награждаването през май 2019 г. награда, в зависимост от мястото, на което е класиран отборът.

Родителите/ класният ръководител на победителите, трябва да предостави декларация за съгласие за оповестяването на лични данни в съответствие с Общия регламент за личните данни. (Приложена Декларация за съгласие)

X. НАГРАДИ

Първа възрастова група I и II клас

 • Първо място: конзола за игри
 • Второ място: 3d магически молив
 • Трето място: робот.

Втора възрастова група III – V клас

 • Първо място: дрон и въвеждане в производство на дизайна на колан
 • Второ място: смарт часовник
 • Трето място: VR очила.

Декларация за GDPR


Родителите/ класният ръководител на победителите, трябва да предостави декларация за съгласие за оповестяването на лични данни в съответствие с Общия регламент за личните данни. (Приложена Декларация за съгласие)

Декларация за GDPR